ANASAYFA
5G MOBİL GSM TEKNOLOJİSİ NEDİR?
5G Teknolojisini İlk Kullanan Markalar Nelerdir?
Samsung ve Intel firmasının şimdiden 5G Mobil GSM teknolojisini kullanıcılarına ulaştırmak için çalışmalara başladığı ifade edilmekte, bunun yanısıra çok sayıda şirket, 5G Mobil GSM teknolojisi gelişiminde sistemin parçası olmak için kullanılabilecek teknolojileri araştırmaktadır. Buna ek olarak, bir dizi üniversite 5G Mobil GSM teknolojisi için teknolojileri geliştirmeye odaklanan 5G Mobil GSM teknolojisi için araştırma birimlerini kurdu.
5G Teknolojisi Özellikleri Nelerdir?
5G Mobil GSM teknolojisi için kullanılacak teknolojilerin çoğu 4G için kullanılan sistemlerde görünmeye başlayacak ve daha sonra yeni 5G hücresel sistemi daha somut bir şekilde formüle edildiklerinde yeni 5G hücresel sisteme dahil edilecekler [2]. 5G teknolojisine gelene kadar Mobil GSM teknolojisinin gelişimi belirli aşamalarda olmuştur. İlk nesil olan 1G'de telefonlar analogdu ve sadece cep telefonu işlevini görüyordu. Devrim niteliğinde olmasına rağmen, çok düşük spektrumlu etkinlik ve güvenlik seviyeleri sundular. İkinci nesil olan 2G sayısal teknolojiyi temel alıyordu ve daha iyi spektrum verimliliği, güvenlik, kısa mesajlar ve düşük veri hızı iletişimi gibi yeni özellikler sundu. Üçüncü nesil, 3G'nin amacı yüksek hızlı veri sağlamaktı. Orijinal teknoloji, 14 Mbps'ye kadar ve daha fazla veri sağlamak için geliştirildi. Dördüncü nesil 4G'de ise IP tabanlı bir teknolojiydi ve 1 Gbps'e kadar veri hızları sağlayabiliyordu .
5G Teknolojisi Çalışma Prensibi Nedir?
5G Mobil GSM teknolojisi kullanılmaya başlanmasıyla beraber yeni özelliklerinin getireceği birçok avantaj bulunmaktadır. 4G Mobil GSM teknolojisi ile saniyede bir Gbps kadar dosya indirme yapılabiliyorken, 5G Mobil GSM teknolojisi ile bu saniyede 10 Gbps'e kadar çıkabileceği öngörülmektedir. 5G Mobil GSM teknolojisi beraberinde gelen bağlantıda yaşanan gecikmelerin azalmasıyla, sürücüsüz çalışan arabaların daha fazla görüleceği öngörülmektedir. 5G Mobil GSM teknolojisinin diğer bir özelliği Ultra Güvenilir Düşük Gecikmeli İletişimlerin (URLLC) sadece 1 milisaniye gecikmeli olacağıdır.Latency adı verilen bir cihazdan diğerine data aktarım süresi de 5G Mobil GSM teknolojisi ile çok kısalacak. Şu anda 4G Mobil GSM teknolojisi ile data aktarım süresi yaklaşık 50 milisaniye olmasına rağmen, 5G Mobil GSM teknolojisi ile bu sürenin bir milisaniyeye kadar düşmesi bekleniyor. Örneğin; 8 gigabyte dosya büyüklüğundeki bir oyun 4G Mobil GSM teknolojisi ile bir saatten fazla sürede inerken, bu süre 5G Mobil GSM teknolojisinde sadece 6 saniyedir. 5G Mobil GSM teknolojisinin diğer bir avantajı, kilometrekare başına en az 1 milyon kullanıcıya destek verecek olması ve yüksek kaliteli bağlantı sağlanabilmesidir
5G Hangi Yenilikleri Getirdi?
5G Mobil GSM teknolojisi çalışma prensibinde öne çıkan muhtemel yenilik milimetre dalga kapasitesidir. Birkaç GHz bant genişliğinin operatörler tarafından, tahmin edilen son derece yüksek veri oranlarının bir kısmının sağlanması için gerekli olabileceği tahmin edilmektedir. Hâlihazırda 4GHz'in altında frekans hücresel iletişim sistemleri tarafından kullanılmaktadır ve doğası gereği bu frekanslar, açıkça mümkün olmayan açık kullanım için bile olsa 4 GHz'lik bir maksimum bant genişliği sunabilir
5G İle Neler Yapılabilir??
5G milimetre dalga arayüzüne sahip olmakla birlikte, çok daha geniş bant genişlikleri mümkündür ve bu tür hizmetlere ayrılma için düşünülmekte olan birkaç aday milimetre bandı vardır. Milimetre dalga bantlarının yayılım özellikleri 4GHz'in altındaki bantlardan çok farklıdır. Genellikle ulaşılabilen mesafeler çok daha azdır ve sinyaller binaların duvarlarından ve diğer nesnelerden geçmez. Tipik olarak, milimetre dalga iletişimi yoğun ağlar için açık hava kapsama alanı (genellikle yoğun kullanımlı sokaklar ve benzeri yerler) için kullanılabilir. 5G milimetre dalga çözümlerine bakıldığında göz önüne alınması gereken bir başka husus, normal bir makro hücreye kıyasla çok daha fazla sayıda aktarma yapmasıdır. 5G Mobil GSM teknolojisi ile birlikte veri iletim hızında büyük bir artış, uçtan uca bağlantıda yaşanan gecikmenin azalması ve kapsamanın iyileştirilmesi yeni uygulamaların kapısını aralayacak, insan hayatını çok daha kolaylaştıracaktır.